Digitale kulturbærere

Han gjorde vores digitale hverdag lettere. John Warnock, opfinderen af PDF’en er død

Af Lone Nordby

Dengang da officepakken var ny, kan jeg huske, at vi var mange der sagde ”Ih altså, den der formatering i Word, den driller altid.”

Og det gjorde den. Hvis man havde arbejdet på et worddokument, og overførte dokumentet med USB’en, så kunne man næste være sikker på, at dokumentet, som man havde sat så smukt op i rækker med tabulatorer på den ene computer, ville rykke rundt og ligne kaos på en anden computer.

Men så kom PDF’en – og det var helt fantastisk, at man kunne gemme dokumentet i PDF, så den måde, man havde formateret sit dokument på, ikke blev ændret, når dokumentet blev åbnet igen.

John Warnock adobe

Det var matematikeren, doktor i computervidenskab, John Warnock, som opfandt PDF’en. Han døde den 19. august i år 2023. Han grundlagde i 1982 Postscript, som senere blev Adobe, der med produkterne Illustrator, Acrobat, Indesign, Photoshop and Premiere Pro, og den allestedsnærværende PDF, som alle har medvirket til at definere den digitale computerudvikling har givet mulighed for masser af mennesker over hele jorden at bruge deres kreativitet. I dag bruger grafikere over hele jorden Adobes produkter.

I 1993 blev PDF’en, som er en forkortelse af Portable Document Format, opfundet. John Warnock var besat af at finde én måde hvorpå grafik, både ord og billeder kunne overføres fra computer til computer uden at ændre sig det mindste. I 2019 udtalte han: “It had been a holy grail in computer science to figure out how to communicate documents”.

I første omgang var det ikke gratis at bruge PDF og Acrobat Reader – men da man frigav softwaren til fri anvendelse, blev den en de facto standard, som vi i dag alle har glæde af.