Diskussionen om aldersdiskrimination er kommet så meget på dagsorden, at Ugebladet Søndag den 20. september valgte at fortælle om, hvordan det går med initiativet “Adgang til arbejde for alle”, som Bo Sandberg og Lone Nordby startede op i forbindelse med borgerforslaget om at stoppe med at spørge om alder, køn og nationalitet.
Citat fra artiklen: Det lykkedes ikke at samle underskrifter nok til at få Folketinget til at stemme om borgerforslaget. Men det har været med til at sætte fokus på forskelsbehandlingen.
– Vi ved jo godt, at borgerforslaget ikke vil forhindre aldersdiskriminationen. Men det har været en løftestang til at få erhvervslivet og politikerne i tale. Det handler om at bearbejde holdningen og skabe bevidsthed om, hvad der i virkeligheden foregår, mens man taler om det grå guld.
Forslaget har da også givet genlyd på Christiansborgs gange. De har haft foretræde for alle partiers arbejdsmarkedsordførere.
– Politikerne har heldigvis været lydhøre og positive. Det har gjort indtryk på dem, når de har læst om de skæbner, jeg har skrevet om i en folder, de har fået ved vores besøg. For der er mange personlige og økonomiske konsekvenser af at blive langtidsledig i en sen alder.
– Diversitet er for alvor kommet på dagsordenen. Men der bliver mest talt om mænd og kvinder – alder bliver slet ikke nævnt i den sammenhæng. Mangfoldighed er jo også at have både yngre og ældre medarbejdere, som kan supplere hinanden.
Håbet er også, at folketingspolitikerne vil skele til de lande, vi ofte sammenligner os med. For Danmark halter langt efter på området.
– Sverige har for eksempel en taskforce, som har kortlagt og dokumenteret diskriminationen. Det bør vi også gøre. Og for at være helt ærlig har dele af den danske fagbevægelse heller ikke været særligt aktive. Forhåbentligt vil de snart indse, at aldersdiskrimination også er en arbejdskamp.
Lone er ikke i tvivl om, at borgerforslaget har været startskuddet til en bevægelse hos dem, der er berørt af aldersdiskriminationen. På kort tid strømmede medlemmer til gruppen ”Adgang til arbejde for alle” (som nu hedder “Perspektiv på Alder), som Lone har oprettet på Facebook og LinkedIn.
– Der er rigtig mange, der har takket os for at tale højt om det her. De fortæller, at de endelig føler sig set og hørt. De fleste i den her alder er jo flasket op med, at der er arbejde til alle, der vil arbejde. Det er kunde uduelige og dovne, der går langtidsledige. Derfor vender de det mod sig selv og skammer sig.